Ocak 14, 2012

Postcrossing: "Zarflar Üstü Pullarım / Ne Diyardan Haber var?"

Sevgili okuyucum,

Uzun zamandır sana Postcrossing denen mucizevi iyilik hareketi ve yazı/mektup vs. sever kişinin bu koskoca ışık huzmesi karşısında içine düştüğü ve ciğerinden hayretlerin hayretini, sevinçlerin sevincini taşıran o büyük çaresizliği yazmak ister idim. Nasip bugüneymiş.

www.postcrossing.com

Bahsimiz bu siteye dair! Birileri çıkmış, bir şey yapmış. İşleyişi çok kısa aktaracağım; meraklısı için geniiiişçesi sitede yer almakta. Tek mesele İngilizce bilme gereği.

Şimdik, kaydoluyorsun. Adresini vermen gerekiyor bunun için. Artık güvenip güvenmemek senin elinde ama siteyi biraz gezsen güvenirsin bence. Çünkü tertemiz, disiplinli, içten ve düzgün bir görüntü var orada. Kural şu, aynı anda 5 kart yollamak için rastgele adres alabiliyorsun sistemden. Ve onlar birer birer ulaştıkça başkalarının o 5 adreslik hakkında karşısına çıkacak isimlerden oluyorsun. Yani, karşılıklı olmuyor kart yollama işi. Sana yollayan ile senin yolladığın tesadüfi olarak belirleniyor ve farklı oluyor. Detaylara bakabilirsin.

Ben bir öğrencimden edindim bu bilgileri ve hemen "Bu gerçek olamaz" diye düşündüm. Anlattığım 2 kişi de "e-kart" zannetti önce bahsedileni =) Hehe, ihtimal ki sen de öyle sandın! Hayır canım, kanlı canlı; gidilip postaneye verilmiş kartlar. Şu an itibariyle elime 8 adet kart ulaştı. 2'si Almanya'dan, diğerleri ise A.B.D., Tayvan, Rusya, Finlandiya, Letonya ve Macaristan'dan. Hepsi başka masal alemi. Profilimde yazmıştım, bana ilüstrasyon bişiler yollayınız reca ederim diye.

Geldikçe bunlar uzuuuun uzun bakıyorum. Pullara, zarflara, yazı karakterlerine, isimlere, arkalara yapıştırılmış minik minik stickerlara... Bu insanların zoru nedir sevgili okuyucum? Hım? Bu proje hakkında geliştirilebilecek en kötü niyetli iddia sanırım şu olur: "Herkes kart alabilmek için yolluyor; sonuçta kart atmalarının bir karşılığı olduğunu biliyorlar". Evet sevgili kara kalp! Aynen öyle. Ben mesela, bana ne gelecek diye kudurarak yolluyorum her birini, doğrudur. Ne kadar çıkarcıyım diğ mi =)

Şimdi sana Finlandiya'dan gelen kartımı göstereyim ey insan! Sevgili Panda (Adı yok, bunu kullanıyor takma ad olarak)yollamış. Sitede benim bu kartı beğendiğimi gördüğü için yollamış, öyle diyor. Tanımadığım biri, benim için, bu detayı hesaba katıyor. Ve ben "dünya kötü" diyorum. Vay hâlime!




Ben şimdi sana bir şey diyeyim fakat gülmeyiver e mi: Ben belki de bu projeyi duymak için öğretmen oldum! Belki yolladığım bir kart birinin aklına bir şey getirecek. Misal, merak edip İstanbul'u araştıracak / gelecek / yerleşecek... Yahut çocuklarım bu koleksiyona baka baka "dünya"yı benim kafamdakinden daha "güzel" hayal edecek de benden daha mesut kişiler olacaklar büyüyünce. Ah, neler ve daha neler neleeer. Böyle bir şey değil mi sence de hayat? Koy elini önce vicdanına, değil mi ha?

Bi' de son bir şey. Vardır ya, "Bizde orta öğretim çöktü" diye. Yazık ki ben de buna kanaat ediyorum kartlar geldikçe. Sence ey insan, bu farklı ülkelerdeki, tesadüfen seçilmiş insanların hepsinin mi yazısı bu kadar karakteristik olur? Bu kadar "özenli" olur? Benim çoğu öğrencimin yazısı bok gibi. 80 kişilik Mimarlık sınıfımda saysam "düzgün" denecek 10 yazı ancak çıkar. Bunun yetenekten başka bir şey olduğunu düşünüyorum. Bu, insan düşüncesine, olanaklarına, yatkınlıklarına verilen değerle, bunların ne derece adam gibi işlendiği ve zihinlerin nasıl yönlendirildiği ile yakından ilgili. İnternet nesli falan diyoruz, bu gördüğüm yazılar da bu nesil sevgili okuyucum. Ve burada, "Mimar olacağım!" diyen çocuğun "yazısı"na bakıyorum. Üzülüyorum. Üzülüyorum. Üzülüyorum. Ama kazancım üzüntü değil, farkındalık.

İçinizde haberdar olduğuna sevinen ve aramıza katılan olursa, ah, ne güzel olmaz mı!

Şöyle diyorlar efem:

"Happy postcrossing!"

4 yorum:

  1. hem ne kadar sevindim, tahmin edemezsin. cidden yav, muhteşem bir fikir bu :) dünyanın dört bir yanından, hiç tanımadın insanlarla kartlaşmak, e muhteşem! mektup arkadaşlığının bir nevi küreselleşmiş hali. e-kart deseydin bu kadar mutlu olmazdım bak, moderniteye aykırı bulunsa da postaneleri severim ben. hala gidip mektup atarım sevdiklerime falan. amma uzattım lafı, şu siteyi bir kurcalayayım en iyisi :)

    YanıtlaSil
  2. Hehe, işte buuuuu! Çok sevindim vesile olduğuma. Zannediyorum pek güzel heyecanlar seni beklemekte. Hayırlı olsun!

    YanıtlaSil
  3. Çok hoşmuş cidden...Saol.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba :) Ben de mimarım ve bir anneyim. Kızım için üye oldum postcrossing sistemine. İlk adresimiz geldi ve ilk kartpostalımızı göndereceğiz. Sevinçten ve heyecandan nasıl bir şey göndereyim, ne yazayım bilemedim. Şimdilik kızımın ağzından yazacağım, henüz okuma-yazma bilmiyor çünkü :) Büyüyünce kendisi devam eder (umarım) :))

    Bizim için vereceğiniz ipuçları varsa sevinirim :)

    Bu arada yazı konusuna ben de fena tatkığımdır. Kötü yazısı olan insanlara bir çeşit önyargılı balarım, yahu neden düzgün yazamıyorsunuz, niye özensizsiniz, ne sorununuz var diye sormak gelir içimden :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil